www.tillverkning-sverige.com
ABB News

Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB 

 Med automation i sjukvården skapas positiva effekter för såväl personal som patienter. Ett innovationssamarbete i vården kring ABB:s samarbetsrobot ger en gynnsam arbetsmiljö och ökad effektivitet. I laboratoriemiljö har roboten visat att den kan bidra till en flexibel automatisering av provhantering, vilket innebär att roboten utför uppgifter av repetitiv karaktär som kan orsaka arbetsskador vid mänskligt utförande.

Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB

På Region Stockholms största sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, finns redan både avancerade operationsrobotar och AGV-robotar (automatiska truckar) för transport av instrument, tvätt och mat.

På Karolinska Universitetslaboratoriet hanteras miljontals prover varje år. Sorteringsautomation stödjer redan arbetet med att hantera stora volymer och ambitionen är att vidareutveckla automatiseringen i de manuella momenten.

“Många av uppgifterna är både monotona och repetitiva till sin natur. Att ta hand om stora volymer prover sliter på handleder och axlar och därför är vi nöjda med att ha tagit fram en bra lösning som förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare”, säger Lena Nyman, sektionschef på preanalytiska enheten på Karolinska Universitetslaboratoriet.

Samarbetsrobot gav snabbt positivt resultat
Nu har enheten arbetat fram en lösning på problemet. ABB var en av deltagarna i ett gemensamt innovationssamarbete kring automation, och tillsammans utvecklade man en flexibel automationslösning för delar av den manuella provhanteringen. Sedan en tid tillbaka arbetar nu ABB:s samarbetsrobot på Karolinska Universitetslaboratoriet. Roboten har två arbetsuppgifter: den scannar in provrör och öppnar transporthylsor.

“När vi fick samarbetsroboten i drift så märkte vi väldigt snabbt att arbetsmiljön blev väldigt positivt påverkad och att vi sparade våra handleder. Dessutom frigjordes tid som gjorde att vi kunde ändra våra flöden och fick en större effektivitet i verksamheten. Den sista tiden har vi haft en enorm ökning av våra provflöden; vi har nästan dubblerat antalet prover. Vi är väldigt nöjda och väldigt glada för vår samarbetsrobot”, säger Lena Nyman.

Förutom bättre arbetsmiljö och högre effektivitet så ledde det gemensamma utvecklingsarbetet också till en samarbetsrobot anpassad till laboratoriets hygienkrav. Tack vare robotlösningens flexibilitet krävdes heller inga ändringar i lokalerna och roboten arbetar nu för högtryck i laboratoriet.

“Vi är väldigt glada över detta samarbete som bidrar både till en förbättrad arbetsmiljö och ökad flexibilitet för personalen på Karolinska. Detta visar också hur kollaborativa robotar kan användas över ett brett spann av branscher – från industri till sjukvård”, säger Peter Öhrn, affärsutvecklare på ABB Robotics & Discrete Automation.

Automation viktigt i vården
Karolinska Universitetssjukhuset fortsätter att utforska möjligheterna med robotar, både i laboratoriemiljö och i mer vårdnära applikationer. I framtiden kan robotar spela en viktig roll i vården, både för ett smittsäkert arbete och för att avlasta det tunga jobb som vårdpersonalen gör.

“Det här är ett område där det kommer att hända mycket framöver; vi har bara skrapat på ytan av de möjligheter som kommer med teknikutvecklingen. Automation kan fylla en viktig roll framåt och vi arbetar gärna nära automationsexperter och automationsindustri just för att vi kan lära så mycket av varandra”, säger Annika Thoresson, innovationsledare på Innovationsplatsen, den enhet inom Karolinska Universitetssjukhuset som stöder sjukhusets innovationsarbete.

www.abb.com

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare