www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB: ENERGIEFFEKTIVITET ÄR BÄSTA SÄTTET FÖR INDUSTRIN ATT KAPA KOSTNADER OCH OMGÅENDE MINSKA UTSLÄPPEN

Fristående rapport lyfter fram tio åtgärder för att hjälpa industrianvändare att omgående förbättra sin energieffektivitet. Genom att förbättra energieffektiviteten kommer energiräkningarna och utsläppen att minskas avsevärt på kort till medellång sikt utan att kompromissa med produktiviteten.

ABB: ENERGIEFFEKTIVITET ÄR BÄSTA SÄTTET FÖR INDUSTRIN ATT KAPA KOSTNADER OCH OMGÅENDE MINSKA UTSLÄPPEN

Företag runt om i världen möts av ett tryck som aldrig tidigare skådats från energikostnader och angelägna klimatförändringar. En ny rapport från Energy Efficiency Movement visar att förbättrad industriell energieffektivitet är det snabbaste och mest effektiva sättet för företag att kapa energikostnaderna och utsläppen av växthusgaser. Energy Efficiency Movement är ett globalt forum med cirka 200 organisationer som delar idéer, beprövade branschmetoder och åtaganden för att skapa en mer energieffektiv värld.

”Industrial energy efficiency playbook”, som publiceras idag, beskriver tio åtgärder som företag kan vidta för att förbättra sin energieffektivitet, minska energikostnaderna och omgående sänka utsläppen. Rapporten fokuserar på mogna, allmänt tillgängliga tekniklösningar som ger snabba resultat och avkastning på investerat kapital – och som kan driftsättas i större skala.

”Energieffektivitet är en win-win-lösning både för företag och klimatet”, säger Kevin Lane, senior programchef inom energieffektivitet, på International Energy Agency (IEA). ”Samtidigt som industrin behöver bekämpa klimatförändringarna på alla fronter – som att öka användningen av förnybar energi, investera i processer med låga koldioxidhalter och utveckla cirkulära affärsmodeller – sticker energieffektiviteten ut som den affärsfokuserade möjligheten som har de bästa kortsiktiga utsikterna till utsläppsminskning. De tio åtgärder som beskrivs i rapporten är redan kända, kostnadseffektiva resurser som snabbt kan driftsättas i större skala för att hjälpa företag att konvertera klimatambitioner till konkreta åtgärder.”

Industrin är världens största konsument av elektricitet, naturgas och kol och står enligt IEA för 42 procent av den totala efterfrågan på el, vilket motsvarar mer än 34 exajoule energi.1 Industrier inom järn, stål, kemikalier och petrokemi är de största konsumenterna av energi i världens fem största energiförbrukande länder: Kina, USA, Indien, Ryssland och Japan. Denna energiförbrukning medför stora kostnader i den nuvarande inflationsdrivande miljön. De står också för nio gigaton koldioxid, vilket motsvarar 45 procent av de totala direkta utsläppen från slutanvändarsektorerna 2021, enligt IEA.

Organisationer som intervjuats till rapporten innefattar ABB, Alfa Laval, DHL Group, IEA, Microsoft och ETH Zürich, det schweiziska federala tekniska institutet. Bidragsgivarnas rekommendationer går från att utföra energibesiktningar till att dimensionera industrimaskiner som ofta är alltför stora för arbetet, vilket är ett slöseri med energi. Genom att flytta data från lokala servrar till molnet kan cirka 90 procent av den energi som förbrukas av IT-system sparas in.2 Åtgärder som att snabba upp omställningen från fossilbränslen, elektrifiera industriflottorna, byta ut värmepannor mot värmepumpar eller använda väl underhållna värmeväxlare kommer också att leda till en ökad effektivitet.

Ytterligare åtgärder innefattar att installera sensorer och digital energiövervakning i realtid för att påvisa närvaron av så kallade ”spöktillgångar” som drar ström när de står i standby-läge, till skillnad från digitala tvillingar som kan simulera effektiviseringseffekter utan att störa produktionen. Smarta bygglösningar för att styra kraftsystem, belysning, solskydd samt uppvärmning, ventilation och luftkonditionering (HVAC) sparar också energi i industrianläggningar.

Andra rekommendationer innefattar installation av frekvensomriktare, något som kan förbättra energieffektiviteten i ett motordrivet system med upp till 30 procent, vilket ger omedelbara fördelar vad gäller kostnader och utsläpp. Om de över 300 miljoner industriella elmotordrivna system som för närvarande är i drift byttes ut mot optimerade, högeffektiva motorer kan den globala elförbrukningen minskas med upp till tio procent.

www.new.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare