www.tillverkning-sverige.com
ALSTOM News

ALSTOM VINNER SVENSKT UNDERHÅLLSKONTRAKT MED VR FÖR EN FLOTTA PÅ 30 REGIONALTÅG

Ett kontrakt på 10 års underhåll värt närmare 1 miljard SEK. Underhåll av Tåg i Bergslagen-flottan kommer att utföras i Alstoms verkstäder i Gävle och Västerås.

ALSTOM VINNER SVENSKT UNDERHÅLLSKONTRAKT MED VR FÖR EN FLOTTA PÅ 30 REGIONALTÅG

Alstom, global ledare inom smart och hållbar mobilitet, har fått ett förnyat kontrakt med VR för underhåll av 30 regionaltåg i Sverige.

– Vi gick ut brett till flera aktörer för att diskutera ett partnerskap och det var Alstom som kom med det mest konkurrenskraftiga och bästa totallösningen men också för att de har lämpliga depåer för de tåg som används, och de nya som kommer att sättas i trafik under 2023, i Tåg i Berslagen. Sedan har vi ett bra samarbete i andra kontrakt, vilket också underlättat partnerskapet, säger Haris Habul direktör Division Tåg VR Sverige AB.

Alstom kommer att tillhandahålla flottunderhåll till VR Sverige, den nya operatören av tågen för Tåg i Bergslagen, vilka sammanlänkar de fyra Bergslagen-områdena. Kontraktets omfattning, värt närmare 1 miljard SEK, är att tillhandahålla 10 års underhåll av flottan, med 1 optionsår.

– Vi är väldigt nöjda att fortsatt få stärka vårt samarbete med VR och vi är stolta över det förlängda förtroendet för Alstom. Vi har redan ett starkt partnerskap med VR och ser fram emot att fortsätta att leverera förstklassig service och underhåll av dessa flottor, säger Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige.

Alstom kommer att fortsätta leverera underhåll av Tåg i Bergslagen-flottorna i befintliga verkstäder i Gävle och i Västerås, där Alstoms verkstad kommer att byggas ut och moderniseras för att vara kompatibel med de längre tågen. Dessutom kommer Alstom bland andra att fokusera på att utveckla verksamheten genom en högre grad av digitaliserat underhåll.

Övertagandedatum för det nya kontraktet kommer att vara den 10 december 2023.

Alstom är den mest framstående leverantören på den svenska järnvägsmarknaden, efter att ha levererat mer än 1 000 tåg till svensk järnväg. Pågående projekt är till exempel tunnelbanetåg (C30) till Stockholm, nya regionaltåg till Göteborg och SJ:s kommande höghastighetståg (SJ250). Alstom har även flera stora underhållskontrakt och utför underhåll i 16 lokala depåer. Däribland depåer i Motala och Västerås, specialiserade på tungt underhåll och renoveringar. Bolaget leder även utrullningen av ERTMS i Sverige, både ombord och på spåren, och levererar det standardiserade nationella trafiksystemet till Trafikverket. Alstom har cirka 2 000 anställda i Sverige.

VR Sverige ansvarar för Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken. Andra uppdrag för Skånetrafiken är busstrafiken i Helsingborg och Kristianstad. I Östergötland ansvarar VR Sverige för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. I Stockholm kör VR buss, spårvagn och lokaltåg på uppdrag av SL. Med cirka 3 000 medarbetare, 520 bussar, 179 tåg och 68 spårvagnar skapar vi moderna transportlösningar där säkerheten alltid kommer i första hand. VR Sverige ägs av finska VR Group som sedan 160 år tillbaka kör tåg, bussar och spårvagnar i Finland. Tillsammans tar vi ett stort miljöansvar och bidrar till att minska trafikens miljöeffekter och samhällets koldioxidavtryck.

www.alstom.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare