www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK-lager förhindrar fel hos den globala burktillverkaren

När världens största dryckesburktillverkare drabbades av återkommande, oplanerade produktionsstopp på grund av i förtid utslitna lager, i spruthuvudet på sina beläggningsmaskiner vände de sig till NSK:s expertis. Rekommendationen att byta till NSK:s spårkullager i VV-serien med beröringsfria tätningar hjälpte tillverkaren att eliminera fel och uppnå årliga besparingar på hela 240 000 euro.

Livsmedels- och dryckesindustrin ställer extremt höga krav, inte minst på grund av att stopp i produktionslinjen kan visa sig vara dyra i alla typer av tillämpningar. Tillverkning av aluminiumburkar för läsk, isotoniska och alkoholhaltiga drycker är inget undantag, i synnerhet inte som företaget är den största tillverkaren i världen på dryckesburkar.

Upprepade fel på spruthuvudets spindellager i fabrikens burkbeläggningsmaskiner orsakade betydande avbrott i produktionen och kostsamma stillestånd på en högvolymsproduktionslinje. Företaget gav NSK i uppdrag att lösa problemet.

Experterna i NSK-ingenjörsteam genomförde en fullständig utvärdering av applikationen, inklusive omfattande lager- och fettanalyser. Av utvärderingen framkom att lagren kärvade på grund av att lagerfett sprutades ut av högtrycksluft som behövdes för tillverkningsprocessen. Otillräckliga lagertätningar lyckades inte förhindra denna oönskade bieffekt. Som en del av en komplett lösning för tillverkaren rekommenderade NSK att byta till deras spårkullager med beröringsfria VV-tätningar och C3 glapp.

Denna innovativa konfiguration erbjuder hög prestanda i förorenade miljöer samt tätar effektivt, utan att öka vare sig vridmoment eller driftstemperatur. Den beröringsfria konstruktionen minskar lagermotståndet vilket är en i synnerhet viktig fördel i tillämpningar där effektförlust är kritisk.

NSK-lösningen resulterade i utmärkt fettretention samtidigt som den tillät högtrycksluftflöde genom lagret, som en del av maskinens driftprocedur. Viktigast av allt var att burktillverkaren upplevde en ordentlig förbättring av lagrens livslängd: från 7 till 110 dagars drift, varefter rutinunderhåll ägde rum. Kunden drar nytta av förlängd lagerlivslängd, tillsammans med ökad produktivitet och minskade underhållskostnader, vilket resulterar i årliga besparingar på 240 000 euro.

1) En stor burktillverkningsanläggning drabbades av upprepade fel på spindellagren i spruthuvudet i sina burkbeläggningsmaskiner. Foto: Taveesak Srisomthavil/Shutterstock


NSK-lager förhindrar fel hos den globala burktillverkaren
 
2) Ett VV-tätat spårkullager från NSK visade sig vara den optimala lösningen. Foto: NSK


NSK-lager förhindrar fel hos den globala burktillverkaren

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare