www.tillverkning-sverige.com
NSK

Ny produktionslinje för byggisolering ligger snäppet före - tack vare Prosaw, Brammer och NSK:s lager

Bekämpning av förorening i rull- och kullager är en av de enskilt mest effektiva sätten att utöka lagerlivslängden och minska underhållsbehovet hos maskiner. Prosaw, som tillverkar högkvalitativa bandsågar, fann att lagren regelbundet fallerade på automatiserade sågar som hade levererats till en ledande tillverkare av byggisolering. Både Prosaw och slutanvändaren insåg att de måste göra något – och det snabbt.

Ny produktionslinje för byggisolering ligger snäppet före - tack vare Prosaw, Brammer och NSK:s lager
Bild 1: DDU tätlager

Eftersom ett så stort antal NSK-lager används och ofta kan leverera stora kostnadsbesparingar driver NSK en specifik tjänst via sina auktoriserade återförsäljare för att erbjuda kostnadsbesparingar. NSK:s Added Value Programme, AIP, använder NSK:s teknikexperter för att hjälpa kunderna att förbättra effektiviteten, minska driftstörningar och förbättra lönsamheten.

AIP-processen kan innebära en omfattande genomgång och analys av ett företags verksamhet innan man ger ett antal rekommendationer till förbättringar som kan ge betydande besparingar för kunden. I Prosaw-fallet handlade det om en tillämpning, men ofta kan tjänsten omfatta en hel produktionsanläggning.
Ny produktionslinje för byggisolering ligger snäppet före - tack vare Prosaw, Brammer och NSK:s lager
 Bild 2: Prosaws montering av styranordning för bandsågsblad

Simon Grant, Business Development Manager på NSK och involverad i projektet, förklarar hur allvarligt problemet var och hur en lösning hittades. ”Så snart Brammer, som var kundens leverantör, hade aviserat oss insåg vi att både Prosaw och kundens underhållspersonal använde lager av bra kvalitet från erkända varumärkesleverantörer. Dessa lager, som främst används på följare för att hålla sågbladet på plats, höll dock i vissa fall bara några timmar innan de skar ihop.

För en ovan observatör ser billiga lager ut som varumärkeslager av hög kvalitet. Det är vår uppgift att förklara att det finns skillnader i allt från lagrets inre geometrikonstruktion och måttnoggrannheten i spår och rullelement till hårdheten och renheten hos stålet som de är tillverkade av. Det samlade resultatet av alla dessa skillnader i kombination kan vara som natt och dag när det gäller livslängd mellan ett billigare lager och ett av god märkeskvalitet.

Vi kallas ofta in av OEM-tillverkare och slutanvändare som letar efter förbättringar i maskinlivslängd eller minskat underhåll. Dessa krav uppfylls lätt när kunden använder billiga lager. Byte till ett lager av god kvalitet kan vara genomgripande när det gäller prestanda och livslängd. När de inte använder billiga lager ställs däremot krav på nytänkande.

I det här fallet behövde vi titta närmare på tillämpningen för att hitta orsaken till problemet. Bandsågarna användes för att skära isolerskivor efter storlek på en högt belastad produktionslinje. Driftstoppen, som fallerande lager orsakade, var helt oacceptabla. Prosaw hade levererat sågmaskiner med lager av god kvalitet, vilka hade fungerat väl i andra tillämpningar tidigare och gav därför ingen anledning att förvänta sig den här sortens felaktigheter.

Så snart vi såg tillämpningen insåg vi att isoleringsmaterial producerar tunna slippartiklar när det skärs med en sågklinga. Även om det inte är något problem på en byggarbetsplats så är partiklarna ett problem i produktionen. De tränger igenom vanliga lagertätningar, klibbar fast i smörjmedlet inuti och skapar en fin slippasta som sliter ut lagren extremt snabbt.

För att vara säker och för att ge kunden empiriska bevis på att vi hade rätt i vår prognos, genomförde teknikerna en lagerkontroll hos European Technology Centre baserat på NSKs största brittiska tillverkningsanläggning i Newark. Resultaten var entydiga - lagren fallerade på grund av partikelintrång.”

Ny produktionslinje för byggisolering ligger snäppet före - tack vare Prosaw, Brammer och NSK:s lager
Bild 3: DDU tätlagerdiagram

Den uppenbara lösningen var att rekommendera användning av NSK:s spårkullager med högpresterande DDU-tätning. Dessa lager har utformats speciellt för användning i dammiga miljöer och använder en ytkontakttätning som ligger i ett spår i den inre ringen. Denna unika design gör att DDU-tätningen bildar en labyrint samt en kontakttätning, vilket ytterligare förbättrar fettretention och motståndskraft mot inträngande förorening.

NSK DDU-tätningar ger förbättrad tätningsprestanda i synnerhet jämfört med traditionella ”2RS”-baserade tätningskonstruktioner som endast tätar mot den släta cylindriska ytan på innerringen eller i bästa fall mot en urtagning i den inre ringens sidoyta. DDU-designen håller partiklar borta och skyddar effektivt lagerfettet i en dammig miljö.

Ny produktionslinje för byggisolering ligger snäppet före - tack vare Prosaw, Brammer och NSK:s lager
 Bild 4: Jämförelsetabell för lagersköld och tätlager

Resultaten har varit spektakulära. Lagren på sågarna håller nu i flera veckor snarare än timmar och ersätts istället vid planerade underhållsintervaller. Den totala besparingen, inklusive kostnader för driftstopp, ligger på hundratusentals pund.

Resultatet är ett perfekt exempel på en MRO-leverantör (Maintenance, Repair and Operations d v s underhåll, reparation och drift), i detta fall Brammer, som ger den typ av underhållsservice de strävar efter att leverera och snabbar på processen genom att kalla på en ledande komponentleverantör för att hitta en lösning.

Ny produktionslinje för byggisolering ligger snäppet före - tack vare Prosaw, Brammer och NSK:s lager
Bild 5: Prosaws fallerande lager. Exemplet är inte NSK.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare