www.tillverkning-sverige.com
NSK

Höghastighetståg använder högpresterande NSK-lager

NSK:s högpresterande axel, motor- och drivenhetslager har valts ut för ett prestigefyllt nytt järnvägsprojekt med höghastighetståg i Japan. Lagren har specificerats för H5-rullande materiel som ska användas på Hokkaido Shinkansen höghastighetsbana som byggs mellan Shin-Aomori och Sapporo – där den första etappen öppnar i mars 2016.

Höghastighetståg använder högpresterande NSK-lager
Säkerhet och tillförlitlighet är viktiga överväganden i alla järnvägsprojekt, men framför allt på ultrasnabba höghastighetståg där hastigheter på cirka 320 kilometer i timmen är vanliga. Med tanke på detta är det bara de riktigt högpresterande lagren som duger.

Höghastighetståg använder högpresterande NSK-lager

Som ett resultat av detta valde Hokkaido Railway Company en serie NSK-lager som speciellt konstruerats för att klara de krav och utmaningar som utmärker höghastighetstillämpningar. Exempelvis valdes NSK:s tvåradiga cylindriska oljebadsrullager för axlarna. Det är en produkt som underlättar rotation i hög hastighet samtidigt som den genererar mycket lite värme. Den största fördelen för användaren är förlängd livslängd, vilket är avgörande för långa avstånd med höghastighetståg.

Utöver detta valdes även keramikbelagda isolerade lager för drivmotorerna. Den beprövade säkerheten och lättheten hos dessa lager ökar tillförlitligheten och bidrar till att förebygga elektrisk gropfrätning på rullytan, vilket är ett känt hot mot lagerlivslängden.

Eftersom drivenheterna utsätts för betydande vibrationer har Hokkaido valt NSK-lager med höghållfasta inkapslingar som utsatts för nitreringsbehandling för bättre stöttålighet.

NSK valdes tack vare företagets rigorösa kvalitetsmått som säkerställer hög produktkvalitet. Utöver detta strävar NSK efter att göra sina lager mindre och lättare för att minska både energiförbrukning och miljöpåverkan.

Ett annat skäl för att satsa på NSK-teknik till det nya höghastighetståget var att företaget är den enda lagertillverkaren som har levererat lager till alla varianter av japanska Shinkansens rullande utrustning sedan den första '0 Series' lanserades 1964. Ett halvsekels meritlista med prestanda, tillförlitlighet, komfort och säkerhet, även i sträng kyla och snö under japanska vintrar, visade sig vara mycket attraktivt för Hokkaido.

NSK har den största marknadsandelen inom järnvägslager i Japan. Under de senaste åren har företaget också arbetat med att utvidga sin verksamhet i Kina, Europa och Sydostasien, vilket innebär marknadsföring av nya järnvägsprodukter som ger tågen ännu bättre prestanda och gör dem mer miljövänliga.
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare