www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK:s nya kulskruvar intar rampljuset på EMO 2023

Från fräsning, borrning och svarvning till slipning, EDM och bockning - en verktygsmaskins processer är bara så bra som dess komponenter. Under många decennier har nedärvd kvalitet och prestanda på NSK:s kulskruvar mött verktygsmaskintillverkarnas krav på hastighet och precision i kombination med låga bullernivåer och minimerad energiförbrukning. NSK har valt EMO i Hannover 2023 (18-23 september) som plattform för att visa upp sina senaste framsteg inom teknikområdet. I företagets 120 kvadratmeter stora monter (monter C42, hall 7) kommer rampljuset att riktas mot flera kulskruvar som gör sin mässdebut i Europa.

Bland de nya kulskruvarna finns NSK:s nästa generation för maskiner som utrustas med högprecisionsverktyg. Med färre rörelsefel och frånvaron av ”second glitch”-fenomenet förbättrar NSK:s nästa generation kulskruvar produktiviteten genom förbättrad kvalitet på ytfinishen, vilket minskar eller helt tar bort behovet av ytterligare poleringsmoment i form- och bearbetningsmoment eller andra applikationer som kräver hög noggrannhet. Dessutom ger minskat vridmoment viktiga energibesparingar.

NSK:s nästa generation kulskruvar klarar i stort sett att eliminera de tekniska felen i ”second quadrant glitch peak”, vilket i sin tur tar bort behovet av kompensation genom parameterjustering. Faktum är att reducering av friktionsfluktuationer med upp till 20 % även bidrar till att minska höjden på den första peaken.

En annan nyhet i montern är NSK:s lågtemperaturkulskruvar. Egenskaper hos dessa innovativa produkter är bland annat cirka 45 % lägre friktionsförluster/värmegenerering jämfört med motsvarande konventionella system med samma styvhet, vilket hjälper användare att bibehålla positioneringsnoggrannheten.

De nya lågtemperaturkulskruvarna bidrar också till minskad energiförbrukning genom att sänka eller eliminera behovet av kylning. En ytterligare fördel är att produkten erbjuder ca 65% lägre dynamisk förspänningsmomentet jämfört med konventionella produkter med samma styvhet.

Ytterligare en ny kulskruv som kommer till mässan är företagets HFT-serie för högbelastningsapplikationer, med superlång livslängd. Det är en innovativ produktserie med upp till dubbelt så lång livslängd som konventionella kulskruvar, tack vare optimerad lastfördelning i olika områden av kulans omloppsbana. Genom sin superlånga livslängd och möjlighet att downsiza maskinerna sparar produkten på resurserna och är ett utmärkt val för verktygsmaskiner som övergår till helelektriska konstruktioner, exempelvis formsprutor och servopressar.

På EMO kommer NSK även att komplettera sin HTF-serie med superlång livslängd med S-HTF-serien, som drar nytta av företagets egenutvecklade Tough Steel för applikationer med höga krav på belastningar och föroreningar. S-HTF-serien är den första kulskruvsapplikationen i världen som använder Tough Steel-teknik, vilket ger cirka 2,2 gånger längre utmattningslivslängd och upp till 1,8 gånger högre belastningsförmåga än konventionella lösningar.

NSK kommer också att marknadsföra sina kulskruvar med hög slitstyrka i montern, dessa har en speciell ytbehandling som dämpar slitaget, vilket ger längre underhållsintervall även vid bearbetning med korta slag. Företaget kommer också att visa sina kompakta kulskruvar som klarar höga hastigheter med låga ljudnivåer och överensstämmer med storlekskraven i DIN-standarden, vilket säkerställer lämpligheten gällande dimensioner och toleranser för användning i europeiska verktygsmaskiner.

Ett annat fokusområde på EMO kommer att vara linjärstyrning, i synnerhet den nya DH/DS-serien med lång livslängd, som levererar mer än dubbelt så lång arbetssträcka som företagets konventionella NH/NS-lösning. NSK kommer också att presenterade de etablerade rullstyrningarna i RA-serien för mässpubliken, som har dammresistenta tätningar av hög kvalitet för att förhindra att föroreningar tränger in.

Bland de NSK-lager som visas på EMO finns företagets ROBUSTDYNA vinkelkontaktkullager som klarar ultrahöga hastigheter och belastningskapacitet. Genom att använda större kulor i lagret ökar den maximala belastningskapaciteten med upp till 15 procent jämfört med förra generationens lösning. Det är första gången som dessa visas i Europa.

Ännu en nyhet på mässan är NSK:s ROBUSTGRD-fett, som förbättrar motståndskraften mot hopskärning och möjliggör användning i höghastighetsspindellager.

Mässbesökarna kommer också kunna upptäcka SURSAVE (TSR) som är en lagerhållare för vinkelkontaktkullager, vilken minskar energiförbrukning, arbetstemperatur, vibrationer och buller när den används i spindlar på verktygsmaskiner. Ett urval av NSK:s superprecisionslager och höghastighetslager för motorer kompletterar sortimentet för verktygsmaskiner tillsammans med tunna vinkelkontaktkullager, avsedda för robotar.

1) NSK:s S-HTF-serie är världens första kulskruvsapplikation som involverar Tough Steel teknologi.


NSK:s nya kulskruvar intar rampljuset på EMO 2023

2) NSK:s höghållfasta kulskruvar har en speciell ytbehandling på löpbanan som dämpar slitaget.


NSK:s nya kulskruvar intar rampljuset på EMO 2023

3) NSK:s kulskruvar enligt DIN-standard säkerställer dimensions- och toleransklass och lämpar sig för europeiska verktygsmaskiner


NSK:s nya kulskruvar intar rampljuset på EMO 2023

4) Den nya NSK DH/DS-serien levererar över dubbelt så lång löpsträcka som företagets konventionella NH/NS linjära styrningar


NSK:s nya kulskruvar intar rampljuset på EMO 2023

5) NSK:s nya ROBUSTDYNA-lager använder större lagerkulor som ökar maximal belastningskapacitet med upp till 15 %


NSK:s nya kulskruvar intar rampljuset på EMO 2023

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare