www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK firar 100 år med marknadsledande rörelseteknik

Under 2016 kommer NSK (Nippon Seiko Kabushiki-Gaisha) att fira 100 år med leveranser av avancerad rörelseteknik till verkstadsindustrin. När Takehiko Yamaguchi 1916 grundade NSK Ltd med ett startkapital på 350000 ¥ (€ 2655), blev företaget den första lagertillverkaren som etablerades i Japan. Idag har företaget störst marknadsandel i Japan och är en av de största lagerleverantörerna i världen. NSK har också framgångsrikt diversifierat verksamheten inom fordonskomponenter, precisionsmaskiner, reservdelar och mekatronikprodukter. Sammantaget bidrar detta till årsomsättning i netto på 974,900,000,000 ¥ (7,4 miljarder €), (för året som slutade 31 mars 2015).

NSK firar 100 år med marknadsledande rörelseteknik
Bild1.jpg - NSK:s VD och koncernchef, Toshihiro Uchiyama

Från en blygsam start för ett sekel sedan började NSK snart att växa genom att serva japanska sektorer som gruv-, järnvägs-, textil- och varvsindustrin - vilka fortfarande är relevanta marknader.
NSK firar 100 år med marknadsledande rörelseteknik
Bild2.jpg - NSK:s första lager 1916

Under första världskriget vidareutvecklades varvsindustrin och andra industrier och Japan var på god väg att bli en av världens ledande industrinationer. De följande åren uppnådde NSK många noterbara milstolpar. Exempelvis tillverkade företaget 1932 Japans första koniska rullager för bensindrivna fordonsaxlar för de nationella järnvägarna. Bara fem år senare etablerade NSK sin lagerproduktionsanläggning i Fujisawa, vilken idag är företagets tidigast etablerade anläggning som fortfarande är i drift (NSK har idag 22 produktionsanläggningar i Japan).

Under andra världskriget skiftade japansk industri sin produktion för att möta den militära efterfrågan. Enligt order från regeringen startade NSK produktion av flygplans- och fordonslager. I takt med att kriget fortskred och lager inte längre kunde importeras till Japan, öppnade NSK en rad fabriker och fortsatte att bygga ut produktionskapaciteten. Snart påbörjade företaget Japans första produktion av moderna kul- och rullager.

NSK firar 100 år med marknadsledande rörelseteknik
Bild3.jpg - NSK spårkullager

År 1945 blev NSK åter först i Japan, nu med att producera huvudaxellagren för japanska marinens och landets första turbomotor, NE20. NSK har alltid tagit sig an utmaningen att komma in på nya områden. Under årens lopp har företaget stött utvecklingen inom industrin genom att leverera betydande bidrag till produktionen av jetflygplan, värmekraftverk, höghastighetståget Shinkansen, videobandspelare, satelliter och hårddiskar för datorer, för att endast lista några tekniska genombrott.

NSK noterades för första gången 1949 på börsen som då omfattade städerna Tokyo, Osaka och Nagoya, ett drag som föregick en period av snabb ekonomisk tillväxt i efterkrigstidens Japan. Ett antal nya marknader började se dagens ljus i slutet av 1950 då NSK började leverera lager för hushållsapparater såsom dammsugare, tvättmaskiner och kylskåp. Samtidigt, utvecklade företaget precisionskulskruvar för styrsystem till bilar och lastbilar.

Under det följande årtiondet, efter etablering av det första utländska försäljningskontoret i Ann Arbor, Michigan i USA, fortsatte NSK att bygga ut sin verksamhet utanför Japan. På 1960-talet kom NSK:s miniatyrkullager för höghastighetsbaserade tandläkarborrar, som roterar med 450,000 rpm. Dessutom påbörjade NSK tillverkning av delar till automatiska växellådor.

På 1970-talet etablerade NSK tillverkning nära São Paulo i Brasilien, följt av andra nya tillverkningsenheter i Nordamerika, Storbritannien och Asien.

1982 öppnade NSK företagets Electronics Technology Centre och expanderade till området för tillämpad elektronik, en satsning som ledde till dagens mekatroniska teknik, såsom elektrisk servostyrning (EPS) och mänskliga hjälpmedelsrobotar.

Under 1990-talet förvärvade NSK den största lagertillverkaren i Storbritannien, UPI, känt för sitt RHP-varumärke. Expansion av produktion och försäljningskontor på alla europeiska marknader resulterade i en starkare marknadsnärvaro för NSK i Europa. Samma årtionde expanderade NSK snabbt sin verksamhet på de asiatiska marknaderna, särskilt i Kina. Här valde företaget att stärka sin bolagsstruktur för att kunna bedriva forskning och utveckling jämsides med försäljning och även kunna erbjuda tekniska tjänster lokalt. Andra tillväxtmarknader som Indien och Indonesien stärktes också med nya lokala produktionsanläggningar.

Under 2000-talet, ökade exporten från Japan, samtidigt som NSK också ökade sin produktion utomlands och fortsatte att driva utvecklingen av nya produkter. 2004 började till exempel NSK att massproducera världens minsta (vid denna tid) spårkullager med en ytterdiameter på bara 2 mm.

Med införandet av euron som gemensam EU-valuta höjdes den ekonomiska ambitionen och även tillväxten i hela Europa. NSK Europe, som har sitt huvudkontor i Maidenhead, Storbritannien, närmar sig nu slutet på en omstruktureringsfas som kommer att hjälpa företaget att betjäna sina kunder på ett ännu mer målinriktat och individuellt sätt genom ytterligare optimerade tjänster.

NSK Europe omsätter € 1 miljard (mars 2015) och har 3500 anställda. Företaget, som har produktionsanläggningar i Tyskland, Polen och Storbritannien, har också vunnit många betydande leverantörsutmärkelser under det senaste årtiondet., Bland annat från globala OEM-kunder som Bosch, BSH, Continental, DMG-Mori, Festool, Kessler, PSA , Toyota och Volkswagen.

NSK firar 100 år med marknadsledande rörelseteknik
Bild4.jpg - NSK:s Mexico-anläggning grundades 2013

Med återhämtningen i den globala ekonomin efter 2009 har NSK fortsatt att bygga sin globala struktur på solid affärsgrund och försöker ”etablera företagsstrukturer som passar för ett företag med en omsättning på nästan ¥ 1 biljon”. I mars 2015 hade NSK-koncernen 31,088 anställda och ett globalt nätverk med verksamhet på 214 platser i 30 länder. Den senaste produktionsanläggningen ligger i Silao, Guanajuato, Mexiko, och startade sin verksamhet 2013. Från 65 produktionsanläggningar runt om i världen producerar NSK nu cirka 2,2 miljarder lager varje år, och levererar därmed branschledande rörelseteknik och precision till den industriella sektorn.

NSK firar 100 år med marknadsledande rörelseteknik
Bild5.jpg – NSK:s ursprungliga Osaki-fabrik 1916

NSK är nu redo att ta de första stegen på de kommande 100 åren genom att fokusera på kvalitet, säkerhet och konformitet. Först kommer bolaget att sikta på operativ effektivitet för att ytterligare förbättra konkurrenskraften för sina befintliga företag och bygga en solid ledningsstruktur. Detta som ett steg för NSK att nå nästa innovationsnivå och inleda nästa tillväxtfas samt skapa mervärde för samhället genom att ta fram ny teknik, nya produkter och nya företag.

För att ta reda på mer om 100 år med NSK, besök www.nsk.com/100th/index.html
 
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare