www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK:s AIP+ omfattar Condition Monitoring Services

Tillståndsövervakning (Condition Monitoring) är en beprövad teknik för periodisk analys, vilket garanterar att maskinen ingår i ett tillförlitligt underhållsprogram. Det gör att man kan fastställa trendhistorik för maskinen och få en korrekt bedömning av maskinens underhållsbehov. Förfarandet sparar inte bara pengar genom att minska onödigt underhållsarbete utan det förbättrar även planering av reservdelar och resursupphandling.

NSK:s AIP+ omfattar Condition Monitoring Services
För att hjälpa kunder att utnyttja fördelarna med detta förfarande har NSK infört Condition Monitoring Services (CMS) som en del av sitt nya Added Value Programme, AIP+. CMS innebär att man gör en första bedömning för att kontrollera både lämplighet för CMS och definiera övervakningsväg; datainsamling med hjälp av NSK:s mätutrustning för vibrationer, temperatur och hastighet; dataanalys för att kontrollera status hos maskinen; och full rapportering inklusive rekommenderade åtgärder.

Oönskade krafter, såsom fel i justering eller balans, kommer lätt att identifieras med NSK:s utrustning för tillståndsövervakning, vilken till exempel kan mäta vibrationer i tre axlar samtidigt. Övervakningsutrustningen kommer också att känna av problem som till exempel bristande smörjning eller risk för tidig utmattning.

Fel som rör justering och balans kan vara skadligt för en maskins prestanda och livslängd genom påverkan av oönskade krafter. NSK:s experter kan dock utnyttja övervakningsutrustningen för att utföra fullständig dynamisk balanskorrigering. Detta är en trestegsprocess som normalt kräver justering och viktfördelning i maskinens rotor och omprövning av den obalanserade storleken. Förfarandet är särskilt användbart för pump- eller fläkttillämpningar där det finns stor svängmassa.

Efterföljande analys av data kommer att identifiera orsaken till problemet, som till exempel en spricka i den inre ringen eller en oönskad belastning, och producera en CMS-rapport som innehåller en maskins hälsotillstånd.

I slutändan så hjälper CMS sina användare att övervaka trender och förbättra planerade underhållsintervaller så att lagerfel kan förutspås innan de inträffar, vilket sparar både tid och pengar. Detta är viktigt i en tid där en typisk underhållsbudget kan sträcka sig från 15 till 40 % av årsomsättningen. Några besparingar kan alltså leverera en mycket positiv effekt på lönsamheten, i synnerhet som maskinens drifttid också förlängs.

En stor tillverkare av metallvalsprodukter kan vittna om de potentiella besparingar som erbjuds. Denna tillverkare upplevde oregelbunden prestanda vid gjutprocessen och eftersom det var en viktig del av produktionen krävde detta regelbundna underhåll med minskad processtillgänglighet och ökade kostnader. NSK granskade situationen och betonade ett problem med huvudugnens fläktenheter. När detta gjorts rekommenderade företagets experter en mer regelbunden CMS-översyn som innebar att kunden kunde genomföra ett förebyggande underhåll (inklusive nödvändiga reservdelar och resurser) vilket resulterade i en total kostnadsbesparing på € 69,802.

Som en del av AIP+ utför NSK alltid en omfattande genomgång av anläggningen innan man rekommenderar en CMS-lösning. Detta medger en noggrann beräkning av maskinens kritiska nivå, som resulterar i rätt prediktiv underhållsstrategi. NSK kan tillämpa ett antal lösningar från sin AIP-portfölj, inklusive reservdelsplanering, analys av lagertillämpning, användarutbildning, dynamisk balansering, smörjlösningar och laserjustering. Allt detta kompletteras av NSK:s CMS, som övervakar maskinstatus och tillhandahållander fullständig lagervård.

CMS styrs av två NSK-chefstekniker som representerar norra och södra Europa och som leder ett heltäckande team med utbildade experter. 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare