www.tillverkning-sverige.com
HENGSTLER

Hengstler SPC-räknare är självdrivande och bedrägerisäker

När Hengstler tog beslutet att utveckla en ny räknare för kommersiella gas- och vattenmätningstillämpningar hade företaget två huvudmål: att göra det självdrivande för att övervinna begränsningarna i både strömförsörjningstillgänglighet och batteridrift, samt göra den motståndskraftig mot manipulation med hjälp av magneter som interfererar med det mekaniska mätarregister som finns i konventionella räknare. Resultatet av Hengstlers forskning blev introduktionen av företagets SPC (Self-Powered Counter) på den globala marknaden. SPC är enkel, innovativ och kostnadseffektiv samt kommer med ATEX-certifiering och erbjuder klassledande stöt- och vibrationstålighet.

Hengstler SPC-räknare är självdrivande och bedrägerisäker
Bild1: Den nya flödesräknaren SPC från Hengstler är inte bara självdrivande utan också resistent mot bedräglig manipulering.

Mätning av hastighet eller volym av gas/vätskeflödet är naturligtvis viktigt för allmännyttiga företag för att avgöra hur mycket gas eller vatten som har förbrukats av kommersiella kunder och därmed bestämma faktureringsbeloppet. I dessa fall så vänder sig gas- och vattenverk till experter på flödesmätning, vilka i sin tur är beroende av noggranna leverantörer av räknings- och mätteknik.

Men där konventionell elektronik eller annan kretsteknik används för att utföra olika funktioner i samband med gas/vätskemätning krävs en strömförsörjning. I vissa tillämpningar kan en oberoende kraftkälla finnas lättillgänglig, men detta är inte alltid fallet, särskilt på områden där gasledningar korsar enorma vidder av terräng på distans. I sådana lägen är ett nätaggregat ofta opraktiskt eller för dyrt att installera. Nätspänningsenheter kämpar även på platser utsatta för frekventa strömavbrott, eller oreglerad spänning. Alternativet, batteridrivna enheter, erbjuder bara en begränsad lösning på grund av batteritid, kostnad och tillförlitlighet i tuffa miljöer. Till skillnad från enheter som har slutat på grund av batteribrist så fortsätter SPC räkna.

Med detta i åtanke utvecklade Hengstler en flödesmätare som kan utföra exakta och tillförlitliga mätningar av gas/vätska samtidigt som den ger den effekt som krävs för dessa mätningar. Den kompakta (husdiameter på 38mm) SPC-enheten utnyttjar ”pulse wire”-teknik som innebär att kinetisk energi som genereras av en rörlig vätska ger elektriska pulser - den första räknaren i sitt slag som ger denna fördel.

Denna innovativa, självdrivande funktion gör också att mätaren kan bytas ut när som helst utan någon förlust av mätdata, tack vare ett inbyggt minne. Mätvärdet kommer att visas automatiskt när den nya registreraren är fastsatt, vilket möjliggör kontinuerlig fakturering. Detta är den enda sannolika underhållsåtgärden eftersom Hengstler SPC endast har en rörlig del, axeln, vilket ger nära noll slitage och sparar på både kostnader och driftstopp.
Från ett anti-bedrägeriperspektiv, drar enheten nytta av ett icke-flyktigt FRAM-minne och starka skärmmagneter för att förhindra bedragare från att manipulera mätaren. Dessutom kan mätvolymer jämföras och slå larm med jämna mellanrum.

Viktigt att notera är att varje SPC konfigureras enligt kundens kommunikationsprotokoll, som till exempel NAMUR, UART, M BUS, I²C eller trådlöst. Ytterligare fördelar inkluderar ATEX-certifiering, 300g stöttålighet, 20g vibrationsmotstånd, IP20-kapslingsklass, enkel och snabb installation, och lämplighet för alla typer av gas/vätska.

I slutändan ger den nya Hengstler SPC frihet att mäta när, var och vad som helst, utan extern strömkälla.

Product Manager:
Anne-Kristin Kupferschmid
Uhlandstr. 49
78554 Aldingen
Germany
Phone: +49 7424 89 256
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare