www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv

Doppelmayr i Wolfurt, Österrike, specialister på tillverkning av mark- och hängande linbanor, har använt NSK:s expertis för att ersätta rullagret i huvudspindeln på en extremt stor ythjulssvarv.Linbanor som transportmedel är mycket lämpade för stadsområden samt skidorter. Doppelmayr är världsledande inom detta område.

NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Linbanor som transportmedel är mycket lämpade för stadsområden samt skidorter. Doppelmayr är världsledande inom detta område.

På grund av svarvens ålder och den föråldrade spindelenheten innebar projektet en hel del återskapande konstruktion, med stöd av NSK-teamet, innan man kunde specificera det tvåradiga cylindriska rullagret för de centrala lagerlägena.

Linbanor ses idag som ett ekonomiskt och snabbt alternativ till konventionella marktransporter i såväl otillgängliga som mycket urbana landskap. Den globala efterfrågeökningen har gjort att Doppelmayr/Garaventa Group hittills levererat mer än 14,600 linbanesystem för kunder i 89 länder. Företaget tillverkar alla de nödvändiga komponenterna för sina linbanor i egen regi, inklusive de stora skivorna på de övre och undre stationerna som styr huvuddrivkabeln. Lagerytan på skivorna måste tillverkas med mycket hög precision för att säkerställa en smidig funktion och säker kabelstyrning.
NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Bild på en skiva: Tillverkning kräver högsta precision

Skivorna bearbetas i en stor ythjulssvarv som byggdes från en ursprunglig längdsvarv som tillverkades för många år sedan av Zerbt. Även om maskinen, som har en frontplatta som väger 30 ton, ger bra service, stod Doppelmayr inför en utmaning när slitage krävde att huvudspindelns rullager måste bytas ut.
NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Doppelmayr/Garaventa är världsledande på marknaden för linbanor

Det största problemet med att ersätta lagren berodde på maskinens ålder och det faktum att den ursprungliga tillverkaren hade bytt ägare. Detta innebar att det inte fanns någon dokumentation avseende huvudspindelenheten. Därför vände sig Doppelmayr till NSK, som kunde stödja bolaget i ett projekt som omfattade återskapande konstruktion, för att hjälpa till att identifiera lagerplatser och monteringsparametrar, inklusive lagerspel och distansringsbredd. NSK hjälpte också till att utveckla strategier för att ersätta lagren.
NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Experter från NSK stöder Doppelmayrs underhållspersonal vid byte av huvudspindellager.

Genom att beskriva de installerade lagren med återskapande konstruktion kunde NSK ersätta dem med tvåradiga cylindriska högprecisionsrullager i rätt storlek. Bytet ägde rum under en planerad underhållsperiod så att produktionsschemat var opåverkat. För axiallagren mättes distansringar efter inställning av lagerspelet och nya tillverkades i önskad bredd.
NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Hantering av tunga laster med precision

NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Cylindriska rullager som högprecisionslager för spindeln.

Efter installation,kontrollerade NSK-tekniker lagerspelet för att se till att det var korrekt. Detta underlättades genom att utföra ett dynamiskt lyfttest, vilket gör att lastförhållandena kan simuleras med lagren installerade. Processen bekräftade att det tidigare uppmätta värdet på 0,005 mm framgångsrikt bevarats.NSK ersätter spindellager på stor ythjulssvarv
Lagren i installerat tillstånd


Med projektet avslutat och ythjulssvarven redo att börja arbeta fick Doppelmayrs underhållspersonal instruktioner från NSK att övervaka temperaturen av lagren under den inledande uppstartsfasen. Inga oegentligheter observerades och svarven är nu tillbaka i full skivproduktion.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare