www.tillverkning-sverige.com
Solar Edge News

Verkstadsföretag tröttnade på svajiga elpriser – ser nu fram emot att bli självförsörjande på el

Solcellsanläggning på taket beräknas kompensera för 100% av företagets elanvändning från mars till oktober, medan överskottet säljs till elnätet eller används för frekvensbalansering.

  www.solaredge.com
Verkstadsföretag tröttnade på svajiga elpriser – ser nu fram emot att bli självförsörjande på el
Nu förväntas företaget bli självförsörjande på el från april till september och kommer även att sälja överskottseffekt till nätet eller använda den för frekvensbalansering

Efter att ha fått nog av fluktuerande elpriser tog ett tillverkningsföretag i Dalarna beslutet att installera en solcellsanläggning på sin anläggning för att försörja verksamheten med el. Nu räknar man med att bli helt självförsörjande på el från april till september varje år och att anläggningen även kommer att täcka omkring 50% av energibehovet från oktober till mars.

Installatören, Isorent, valde SolarEdge DC-optimerade växelriktare och effektoptimerare för att kunna utforma anläggningen på ett effektivt sätt med alla takvinklar, vilka annars skulle ha begränsat antalet moduler man hade kunnat sätta upp. Investeringen förväntas därför betala sig på åtta år, samtidigt som den ger stabil energi till en förutsägbar kostnad.

Radonett i Rättvik tillverkar radonavskiljare som filtrerar bort skadligt radon från dricksvattnet till hushåll som har vatten från egen brunn, samt återströmningsskydd till reningsverk och pumpstationer.

Elkostnaderna började skena när vårt elavtal gick ut för två år sedan. På kort tid blev elkostnaderna nästan fem gånger högre. Nu har vi fått en säker, förutsägbar elförsörjning med hjälp av solenergi, säger VD Martin Geber.

Solenergianläggningen är monterad på taket till produktionsanläggningen. Till följd av att verksamheten byggts ut i olika omgångar är taket uppdelat på tio ytor i olika väderstreck.

I ett traditionellt strängväxelriktarsystem måste solpanelerna placeras i identiska stränglängder, med exakt samma lutning och i samma väderstreck. Men med SolarEdge-lösningen finns det inga sådana begränsningar.


Verkstadsföretag tröttnade på svajiga elpriser – ser nu fram emot att bli självförsörjande på el
Radonett bestämde sig för att investera i solenergi när energikostnaderna femdubblades

När vi tittade på alla möjligheter insåg vi att med så många olika takvinklar skulle ett traditionellt strängväxelriktarsystem ha resulterat i en extremt komplicerad installation. Eller så skulle vi bara ha kunnat använda en del av taket, vilket skulle ha minskat energiproduktionen och förlängt återbetalningstiden, säger Pontus Vallström, VD för Isorent.

Vi ville använda alla takytor och vädersträck, för att kunna utnyttja solljuset på bästa sätt från tidig morgon till sen eftermiddag. Vår analys kom fram till att SolarEdges DC-optimerade lösning skulle vara det bästa sättet att uppnå detta, säger Pontus Vallström.

Anläggningen har 578 solpaneler, som omvandlas till smarta moduler med hjälp av SolarEdges effektoptimerare och som styrs av två SolarEdge växelriktare. Isorent håller även på att installera ett energilager för systemet, med en effekt på 180kW och en lagringskapacitet på 297kWh. Enheten kommer bland annat att hjälpa till att fördela och jämna ut den tillgängliga solenergin över dygnets timmar.

Grundlastens toppeffekt vid Radonett uppgår till 60kW. En genomsnittlig mulen dag genereras 90 kW av solenergianläggningen. Det överskott som uppstår kan lagras i batteriet, säljas på nätet eller användas till frekvensreglering mot nätet.

Elproduktionen och förbrukningen kan övervakas i realtid med den digitala övervakningsplattformen. Där visas den aktuella produktionen för varje panelpar vid varje given tidpunkt. Det är också möjligt att se om en panel underpresterar eller har utvecklat ett fel. Med ett traditionellt system med strängväxelriktare skulle man inte kunna se sådana detaljer alls.

Nu räknar vi med att bli helt självförsörjande på el från april till september och det är till och med möjligt att vi kan göra en liten vinst under dessa månader. Vi räknar med en återbetalningstid på omkring åtta år, men vi ser det inte främst som en investering - det framtida elpriset är alldeles för oförutsägbart för att man ska kunna räkna på någon alternativkostnad. Vi har gjort det här för att få förutsägbara kostnader och för att det är rätt och riktigt, som en del av vårt hållbarhetsprogram, avslutar Martin Geber.

www.solaredge.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare