www.tillverkning-sverige.com
British Steel

Mer än 100 km järnvägsspår är utrustad med Silent Track® System

Silent Track ljuddämpande system, utvecklat av Tata Steel, har hittills installerats på 100 km järnvägsspår över hela världen. För varje installation har teknikerna hos Tata Steel anpassat systemet till att maximera effektiviteten hos kundens järnvägsspår och miljö. De senaste internationella anläggningarna, inklusive Oslo, Sydney och Rhendalen, har visat bullerminskning med denna metod, och påvisat flexibiliteten hos Silent Track® System.

Mer än 100 km järnvägsspår är utrustad med Silent Track® System
Varje form av spårkonstruktion (som definieras av järnvägstyp, styvhet, klipp och sovvagnsdesign) reagerar olika när tåg passerar över spåren, även bullret ändrar frekvensspektrum. Tata Steel kan analysera spårets egenskaper och se till att spjället är konfigurerat för att absorbera vibrationer vid de frekvenser som producerar den största ljudeffekten. I och med denna innovativa metod optimeras prestandan hos Silent Track®.

Tata Steel ombads undersöka en del av linjen på Oslo Tvärbana, där närboende hade klagat på den höga bullernivån. Särskilt störande var företeelser som ”sjungande räls” före tågets ankomst, där spåret bestod av 49E1 räls på betongslipers av 670 mm centra med ett Pandrol Fastclip-fäste. Efter installation av Silent Track® System mättes bullret från förbipasserande tåg och uppvisade en bullerminskning på mellan 6dB(A) och 7 dB(A) samt att de ”sjungande” skenorna hade försvunnit.

Tata Steel levererade Silent Track® i en förort till Sydney, Australien, för en ny pendlarlinje på 16 km. Den gick huvudsakligen i en tunnel där bullernivåerna av inkommande tåg översteg acceptabla värden. Utvärderingen visade att vägbanebuller var den främsta orsaken till tågens störande ljud. Tata Steel anpassade en av spjällkonstruktionerna till att passa plattans bygge som använde en australisk AS60-sektion på flexibla stöd för centra på 750 mm. Systemet valdes efter en teknisk utvärdering av den kund som fann den lämpligaste lösningen av bullerproblemen, samtidigt som inverkan på dagtåg och spårunderhåll minimerades. Mätningar av klientens akustikkonsult på spårets dämpfaktor (frekvens av bullers och vibrationers förminskning) visade förbättringar av i genomsnitt 5,5 dB per meter vid kritiska bullernivåfrekvenser.

När Deutsche Bahn behövde en partner till undersökning av fördelarna med att använda bullerdämpare för att kontrollera störande ljud, var Tata Steel ett logiskt val. Silent Track® dämparkonstruktion anpassades till Deutsche Bahns järnvägsspår och levererades av Tata Steel för att testas som en del av det EU-finansierade projektet Silence. Denna anpassade konstruktion användes sedan på Rhen-linjen, där de tungt trafikerade järnvägssträckorna på båda sidor av floden Rehn har stora bullerproblem som påverkar hela Rhendalen. Järnvägen här består främst av UIC60-typ på betongslipers med 600 mm centra. En relativt hård pad används, något som tenderar att inte gynna användning av bullerdämpare. Dock visar oberoende mätningar att det genom användning av Silent Track® System uppnås en minskning av förbifartsbullret på mellan 3,0 och 3,5 dB(A).

Bildtexter:
Silent track 1.jpeg:
SilentTrack har bidragit till betydande bullerminskning, som även ämnas uppnås på Rhenlinjen.
Foto Deutsche Bahn AG.

Silent track 2.jpeg:
SilentTrack® System

Silent track 3.jpeg:
SilentTrack® är ett viktigt verktyg för att minska järnvägsbuller på konventionella järnvägar där vägbanebuller utgör den största störningen.
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare