www.tillverkning-sverige.com
Norgren

Norgrens nya IVAC-cylinder erbjuder OEM-företag och slutanvändare dramatiska sänkningar av energi- och driftkostnader

Norgren, som är internationellt marknadsledande inom pneumatik och flödeskontroll, har meddelat att man lanserar ett innovativt, högpresterande sortiment av cylindrar utformade för att i väsentlig grad minska energiförbrukningen och driftkostnader för OEM-företag och slutanvändare inom ett brett urval av processapplikationer.

Norgrens nya IVAC-cylinder erbjuder OEM-företag och slutanvändare dramatiska sänkningar av energi- och driftkostnader
Konventionell pneumatisk styrning involverar ett arrangemang av ventiler eller ventilöar, ställdon, flödeskontroller och givare, tillsammans med anslutningsdon och tillbehör. I typiska applikationer kan det krävas upp till 13 olika komponenter för varje ställdonsfunktion. En sådan komplexitet ger inre brister och prestandabegränsningar. Som en följd av ett nära samarbete med kunder och för att erbjuda en lösning som övervinner dessa brister och tillfredställer enskilda krav, har Norgren utvecklat IVAC (integrerad ventil- och ställdonsstyrning) - en integrerad enhet som ger ett tekniskt övertag genom att kombinera ventilen, flödeskontrollerna, dämpningen och givarna i en enda ställdonssats.

IVAC är ett vikt- och utrymmesoptimerat ställdon lämpligt för ett brett sortiment av hålstorlekar, från 40 till 80 mm, och med integrerad ventil och magnetiskt styrda omkopplare för fullständig ställdonskontroll. IVAC kan monteras eller integreras i nya system. Varje enhet behöver endast en pneumatisk och en elektrisk anslutning, vilket eliminerar behovet av flera ventilöar, komponenter, rördragningar och tillbehör.

Den integrerade plattformen sänker kostnaderna för användarna på flera sätt. Eftersom det är enklare att montera, underhålla och byta ut en enskild enhet, minskas tiden och kostnaderna för schemalagd och oplanerad installation, driftsättning och underhåll. Mindre nertid för underhåll betyder också högre produktivitet. Elimineringen av luftledningar mellan ventiler och ställdon minimerar dödvolymen, vilket minskar luftförbrukningen med upp till 50 procent. Detta sänker kostnaden väsentligt per mm slag i jämförelse med konventionella pneumatiska system. För en maskin som utför två miljoner cykler om året resulterar detta i tillräckliga energibesparingar för att betala tillbaka kostnaden för en IVAC-produkt inom ett år. Dessutom uppvisar IVAC förbättrad maskinestetik. En intelligent ren design ger ett mer sofistikerat utseende och, för slutanvändare, får anläggningarna att se "renare" och mer avancerade ut.

Flera alternativ och varianter finns, inklusive Cleanline-versioner för industriella cylindrar, industriella slavcylindrar och enkel rengöring, vilket underlättar och gör det mer kostnadseffektivt för OEM-företag att uppfylla hygieniska föreskrifter.

OEM-företagen kan utnyttja alla dessa fördelar utan några mekaniska designförändringar, då IVAC-produkterna rättar sig efter de senaste ISO/VDMA-måtten. Dess M12-anslutning för inmatning och utmatning kan vara fast monterad eller pluggas in i ett fältbussystem oavsett vilket protokoll som används.

Richard Bull på Norgren förklarar: »Vid utformningen av vårt IVAC-sortiment av cylindrar var vårt viktigaste mål att erbjuda en unik och innovativ hållbar energiförbättring via en enenhetslösning. IVAC-enheten är tänkt att erbjuda OEM-företag och slutanvändare en högpresterande, innovativ och högspecificerad produkt. Den kommer att skära ned på kostnaderna för energi och installation samt luftförbrukningen, samtidigt som nertiden för rengöring och underhåll reduceras.

»Utformningen av det integrerade ställdonet baseras på maximal modularitet så att alla komponenter enkelt kan monteras och demonteras. Bland de väsentliga faktorerna i IVAC:s modulära koncept märks en speciell pilotmodul som är placerad direkt vid änden av ställdonspipen, och integreringen av ett pneumatiskt gränssnitt, positionsavkänning, statusvisning och en elektrisk anslutning.»

Han lade till: »Att hålla föroreningar i schack är väsentligt i många hygienkritiska operationer, och IVAC-cylindern har redan skapat ett avsevärt intresse bland potentiella användare, konstruktionsingenjörer, produktchefer och underhållsingenjörer för en stor mängd tillämpningar där det inte går att kompromissa med hygienen. En välkänd organisation som redan fått uppleva det tekniska övertaget med IVAC är det världsomspännande och marknadsledande företaget för tillverkning av tunnor, KHS Kriftel, som har installerat IVAC-enheter i sin nya CombiKeg produktlinje.»

Besök http://www.norgren.com/se/info/30/ivac för mer information.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare