www.tillverkning-sverige.com
NSK

Byte till NSK:s Molded-Oil lager minskar underhållskostnaderna vid en biltvätt

En biltvättsanläggning i Tyskland fick upprepade gånger byta lager i de roterande delarna på systemets tvätthuvuden, vilket ledde till kostnader på över 12 000 euro per år enbart för reservdelar. Dessa kostnader minskade emellertid till noll efter att lagren bytts ut mot NSK:s MO-lager (Molded-Oil) med DDU-tätningar.

En genomsnittlig biltvätt i Tyskland rengör mer än 110 000 bilar varje år. Drivkomponenterna i tvättstänger och huvuden utsätts för påfrestningar som motsvarar ett uthållighetstest med vatten och rengöringsmedel. Lagren i tvätthuvudenas roterande enheter i denna tillämpning klarade inte att stå emot trycket.

Personalen på biltvättsföretaget fick byta ut rotationskopplingarnas spårkullager flera gånger om året. Därför kontaktade företaget NSK för att be om råd om hur man förlänger lagrens livslängd. Analys av de defekta lagren avslöjade snabbt korrosion och frånvaro av fett, som hade tvättats bort. De existerande tätningarna kunde inte förhindra att tvättvatten trängde in i lagren och sköljde bort fettet.

NSK föreslog att lagren skulle bytas ut mot NSK:s MO-spårkullager med DU-tätningar på båda sidor. I detta lager är det ett bärarmaterial som håller kvar smörjmedlet och släpper ut det löpande under en lång period. Som ett resultat är livslängden för dessa lager (som finns som kullager, sfäriska rullager och koniska rullager) mer än dubbelt så lång än för lager med fettsmörjning, särskilt i miljöer som utsätts för vatten och damm. Dessutom är underhållsintervallen betydligt mer utspridda eftersom MO-tekniken garanterar permanent smörjning. Och eftersom lagret går fettfritt utan behov av påfyllning, förblir driftsmiljön ren.

MO-lager finns med olika tätningar. Till exempel använder de roterande kopplingarna vid biltvätten lager med DU-kontakttätningar på båda sidor (DDU), vilket på ett tillförlitligt sätt hindrar vatten och fukt från att tränga in även när detta är en konstant del av verksamhetens miljö.

Efter byte av lagren fungerade de roterande kopplingarna vid biltvätten perfekt. Redan under det första året sparade företaget mer än 11 900 euro i underhållskostnader. De tidigare kostnaderna på över 12 000 euro för kullager och en mycket låg uppskattning av arbetskostnaderna består nu av en engångsinvestering på 618 euro för MO-spårkullager. Denna investering betalade sig på mindre än tre veckor.

1) Lagren i tvättstänger och huvuden på biltvättsanläggningen måste fungera under hårda förhållanden.


Byte till NSK:s Molded-Oil lager minskar underhållskostnaderna vid en biltvätt

2) MO-spårkullager med DU-tätningar på båda sidor tål tung exponering för vatten och damm, även i de roterande kopplingarna på tvätthuvudena.


Byte till NSK:s Molded-Oil lager minskar underhållskostnaderna vid en biltvätt

3) DU-tätningen fungerar som en effektiv barriär som förhindrar att tvättvatten tränger in i lagren.
 

Byte till NSK:s Molded-Oil lager minskar underhållskostnaderna vid en biltvätt

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare