www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK utvecklar världens första hållare för kulskruvar i bioplast

NSK S1 är den första retentionsbiten i bioplast för kulskruvar som marknadsförs i världen. Bioplast tillverkas av 100% förnybara biologiska råvaror (främst växter) och användningen av bioplast för den nya hållardelen minskar koldioxidavtrycket med 90% under dess livscykel, jämfört med att använda konventionella material.


Utvecklingen är därför ett miljömässigt hållbart val för alla europeiska tillverkare som vill minska sina CO2-utsläpp och möta de allt strängare miljökraven.

För att verkligen understryka det växande behovet av hållbara lösningar har EU- kommissionen släppt sin Net Zero Industry Act i mars 2023. En betydande del av European Green Deal Industrial Plan kretsar kring förslag om ett lagstadgat ramverk av regleringsåtgärder för att förstärka Europas ekosystem för produkttillverkning utan utsläpp. Många länder skruvar nu sitt koldioxidneutrala arbete, vilket innebär att koldioxidsnåla och miljömässiga åtgärder krävs i allt högre utsträckning i ett stort antal olika industrimaskiner.

NSK engagerar sig att förverkliga idén om ett koldioxidneutralt samhälle. Som en del av detta etos, ökar företaget sin användning av bioplast, som är ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen än konventionella fossilbränslebaserade plaster. Kulskruvar är ett viktigt fokusområde med anledning av dess popularitet i alla typer av industriella maskiner och system.

Kulskruvar är mycket effektiva för att överföra kraft och omvandla rörelse (från roterande till linjära), vilket ger betydande energibesparingar. Formsprutor och servopressar är exempel på maskintyper som under de senaste åren växlat från hydrauliska till elektriska drivsystem som använder servomotorer, där kulskruvar är ett sätt att minska kraftåtgången.

Med rådande industritrender är efterfrågan på kulskruvar under stadig tillväxt, särskilt i de fall där hållbara lösningar finns tillgängliga.

NSK:s utveckling av S1-bioplasthållare för kulskruvar (50 till 200 mm diameter) ger ytterligare ett bidrag till att uppnå koldioxidneutralitet. Byggd på sin expertis inom materialteknik valde NSK att validera DSM:s EcoPaXX® bioplast (en växthärledd högpresterande polyamid) som retentionsmaterial. Värt att notera är att hållardelarna är placerade mellan kulorna för att förhindra att de kolliderar med varandra och orsakar skada.

För att optimera och påskynda utvecklingsprocessen spred NSK sin ”digitala tvilling Teknologi” på bred front. Denna avancerade process möjliggjorde skapandet av en bioplastisk hållardel med samma prestanda som en konventionell produkt på kort tid genom simulering av nyckelparametrar som dimensioner, form, deformation och styrka. Kort sagt, kunderna kan nu dra nytta av fördelen med mycket lägre CO2-utsläpp samtidigt som de har fördelarna av samma utmärkta prestandanivåer som förknippas med NSK-kulskruvar.

1) Användningen av bioplast i den nya NSK S1 hållardelen minskar koldioxidavtrycket med 90 % under dess livscykel.


NSK utvecklar världens första hållare för kulskruvar i bioplast
- Bioplast tillverkad av ricinväxter


NSK utvecklar världens första hållare för kulskruvar i bioplast
- NSK S1 bioplasthållare för kulskruvar 


NSK utvecklar världens första hållare för kulskruvar i bioplast
- Utvecklad från NSK:s världsledande kulskruvar. 

2)  NSK använde sin digitala tvillingteknologi under utvecklingen för att säkerställa att bioplastprodukten skulle klara av att erbjuda samma prestanda som ett konventionellt hållarstycke.
 

NSK utvecklar världens första hållare för kulskruvar i bioplast
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare