www.tillverkning-sverige.com
Schaeffler News

SCHAEFFLER SAMARBETAR MED LORC OCH R&D TEST SYSTEMS

I samarbete med LORC och R&D Test Systems byggs nu i Lindø i Danmark världens mest kraftfulla testanläggning för huvudlagren i vindkraftverk.

SCHAEFFLER SAMARBETAR MED LORC OCH R&D TEST SYSTEMS

Utbyggnaden av förnybar energi drivs till stor del av vindkraftsbranschen. Vindkraftverken blir allt större och mer kraftfulla. Huvudaxelns lagersystem är en integrerad del av drivlinan och har därför avgörande betydelse, eftersom alla krafter och vridmoment som vinden exponerar turbinen för samlas här. Som marknadsledare och strategisk utvecklingspartner tar sig Schaeffler an denna utmaning och kommer att bidra aktivt till utvecklingen av vindkraftverk i multimegawattklassen.

I Lindø i Danmark kommer världens mest kraftfulla testanläggning för huvudaxellager att byggas vid LORC (Lindø Offshore Renewables Center). Investeringen uppgår till ett medelhögt tvåsiffrigt antal miljoner och inbegriper bidrag från det danska GreenLab-programmet. Konkreta testprogram förväntas vara igång i slutet av 2025. I arbetet att bygga den nya testanläggningen samarbetar LORC med R&D Test Systems, en ledande leverantör av testbänkar till vindindustrin. Schaeffler har spelat en viktig roll i arbetet att definiera specifikationerna för testanläggningen och kommer i samarbete med OEM-tillverkare att vara den första kunden att testa sina huvudaxellager för framtida vindturbinsgenerationer.

”Closed loop engineering” för vindturbinlager
Schaeffler har i 40 år erbjudit pålitliga lagerlösningar för vindkraftverk på land och till havs. Rullningslager från Schaeffler finns i 30–50 procent av alla vindkraftverk över hela världen.

Schaeffler tillämpar ”Closed loop engineering”-metoden vid utvecklingen av vindturbinlager. Utöver att arbeta med ren utveckling av nya lagerlösningar stöttar experterna på Schaeffler också turbinutvecklingen med systemsimuleringar, tester och fältmätningsprojekt. Resultaten matas tillbaka in i vidareutvecklingen av kundernas projekt, i konstruktionsverktyg samt i utvecklingen av nya lagerlösningar. Experterna på Schaeffler samarbetar tätt med utvecklare från OEM-tillverkare för att öka vindkraftverkens tillförlitlighet och göra vindkraften mer kostnadseffektiv. Den nya testbänken kommer att bli en viktig byggsten för kommande decenniers utvecklingsarbete.
 
www.schaeffler.se

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare